Antické Bulharsko 9. 6. až 15. 6. 2024

Ve dnech 9. 6. až 15. 6. 2024 proběhla exkurze vybraných žáků a učňů druhých a třetích ročníků SOŠ a SOU Jindřichův Hradec pod vedením Ing. Jany Kubátové a Mgr. Martiny Salhiové, PhD. Exkurze byla zaměřena na turismus a na návštěvu slavných antických skvostů Bulharska (amfiteátr, římský stadion v Plovdivu, antické chrámy v Nesebaru). Výprava kombinovala leteckou, železniční, autobusovou dálkovou dopravu i používání MHD.

Kromě památek žáci navštívili Krajskou knihovnu Sávy Dobroplodného v osmém největším městě Bulharska – ve Slivenu, kde si prohlédli také středověký křesťanský kostel zapuštěný do země. V dalších dnech byla navázaná spolupráce s nejstarší střední školou v Bulharsku – Humanitním gymnáziem sv. Cyrila a Metoděje ve starobylém Plovdivu. Po prohlédnutí školní historické knihovny byli studenti mile přivítáni vedením školy. Naši žáci předali drobné dárečky vyrobené ve školní 3D tiskárně, upomínkové předměty a poutavou knihu o sv. Cyrilovi a Metodějovi jako dárek pro školní knihovnu. Na besedu přišla i bývalá studentka gymnázia, která se v loňském školním roce účastnila dopisování s naší školou pomocí eTwinningu.

Při návštěvě Archeologického muzea v Plovdivu bylo zjištěno, že naše pátrání po památníku císaře Baziliška nebylo úspěšné. Byl přemístěn z muzea na své původní místo u římské brány, která byla kvůli probíhajícím archeologickým vykopávkám nepřístupná. Poslední část exkurze byla zaměřena na bulharské pohostinství a turismus na břehu Černého moře. Majitelka hotelu rodinného typu Elvíra, v němž byla výprava ubytována, se těší na následnou spolupráci na příští letní sezonu přes Erasmus+.

Foto:

Navštěva knihovny gymnázia
Návštěva knihovny

Ravda na pobřeží Černého moře
Ravda pobřeží černého moře
Vytisknout