Odborný výcvik kuchař - číšník
Pracoviště školní kuchyně
V rámci organizace odborného výcviku jednotlivých oborů dochází vždy ve 2. pololetní ke změnám. Také pracoviště ve školní kuchyni má nové žáky a jedním z prvních úkolů p. mistrové Jiřiny Mácové bylo sestavení slavnostních tabulí.
Tipy pro slavnostní tabule...
- Výzdoba má být originální, vkusná, vzdušná a ne příliš přemrštěná.
- Květiny ke slavnostní tabuli rozhodně patří a měli by zaujmout na první pohled.
- Centrum výzdoby by se u slavnostních tabulí mělo soustředit směrem k čelu stolu, tzn. k čestným místům z pozice rozmístění hostů. Při dlouhých tabulích můžou být menší dekorace a květiny rozmístěny v pravidelných vzdálenostech po celé délce stolu. Vhodné jsou i květinové mísy.
- Šířka středové výzdoby by neměla být větší než jedna třetina šíře slavnostní tabule.
- Dekorační předměty by měly charakterizovat danou akci, měli by být módní a stylové.Výzdoba některých druhů slavnostních tabulí vyžaduje respektování určitých vžitých zásad a pravidel.
- Samotná výzdoba slavnostní tabule má rovněž vystihnout danou příležitost hostiny, zkrášlit prostředí , navodit atmosféru a udělat dojem.
Zde ukázka práce:
Ing. Martina Neužilová
SOŠ a SOU Jindřichův Hradec
pracoviště Miřiovského 678/II
martina.neuzilova@sos-jh.cz